Снимка: БГНЕС

Две обвинения – за причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на малолетно лице и за малтретиране на малолетно лице, са повдигнати на майката на 3-годишното момиченце от Перник. Това съобщи районният прокурор на Перник Аделина Алексиева.

Делото е внесено в съда.

Още по темата

Искането на прокуратурата с оглед дадено становище от назначените по делото експерти - психиатър и психолог, е за налагане на принудителна медицинска мярка на майката на основание чл. 70 от НПК.

Майката е настанена за 14 дни в психиатрично отделение на местната Многопрофилната болница за активно лечение, където ще ѝ бъде направено психолого-психиатрично изследване.

Детето, което снощи беше отнето от майка му заради упражнено насилие, е настанено временно в приемно семейство. Социалните работници започват проучване на роднините и близките, като при желание от тяхна страна и ако се прецени, че могат да се грижат за него, ще бъде настанено при тях.

Майката живее с детето си в Перник от около година и половина. В продължение на 6 месеца миналата година семейството е наблюдавано от социалните работници след излизането му от услугата „Звено, майка и бебе”. Услугата е ползвана, тъй като майката е останала без жилище и без подкрепа от близките, съобщи БНР.

Началникът на отдел „Закрила на детето“ Румяна Герова в Перник заяви, че в момента детето се чувства добре.

При среща с бащата той е обяснил, че с майката живеят заедно, знаел за насилието, но не е предприел действия. По неговите думи майката се е грижила добре за детето допреди година, когато започнал работа в чужбина, а тя попаднала в религиозно движение. Бащата е изявил желание да се грижи за дъщеря си, като това може да стане най-рано след приключване на досъдебното производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase