Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съветникът на президента по сигурността Илия Милушев е задържан, съобщиха от Военна окръжна прокуратура.
Задържан е и служител на Държавна агенция “Разузнаване”.

Екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за разгласяване на държавна тайна. Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и И.М. – съветник на Президента на Република България, информират от прокуратурата.

Още по темата

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел.

След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”.

Доброволно той е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“, допълват от прокуратурата.
 

Коментари Напиши коментар

108

Анонимен

преди 1 месец

Защо президентът Радев не поема отговорност за, корумпираните и неизрядните си служители, които той е назначил. За толкова недосегаем ли се има че чак иска дори да сваля правителството?

107

Защо

преди 1 месец

не задържаха Руци - шефа на червената мафия.

106

Анонимен

преди 1 месец

Това са ганьовците. Един друг се изяждат. Това е било в цялата им славна история. Затова са и на това дередже. Последните екземпляри и в африканския свят.