Снимка: БГНЕС

Според земеделския министър Десислава Танева решението на ВАС не поставя под съмнение наличието на чумата по дребни преживни животни, а заболяванията по животните не подбират кой е бил на власт.

Коментарът ѝ беше по повод на обвинението на червената шефка Корнелия Нинова, че през 2018 г. са били избити хиляди животни, без да е имало чума.

Танева припомни, че премиерът Бойко Борисов освободи всички лица от директора на ОДБХ - Ямбол до министъра към момента, в който те са били отговорни по случая.

Още по темата

"С цел да не се манипулират данни и те да бъдат използвани за политически дебат, от който винаги могат да произлязат секторни щети, искам да кажа и обясня излязлото съдебно решение 1706. Цитат от излязлото съдебно решение: "..на първо място от данните в протокола за лабораторното изследване на животните не става ясно какъв е броят на всички изследвани животни от животновъдния обект на касатора.

Това е животновъдният обект на касатора Ани Петрова, за да бъде преценено количественото съотношение между заразените и здрави животни, което да определи от своя страна непосредствената опасност от болестта, след като е установено наличие на заболяването само при два броя овце", посочи министърът.

По думите й съдът в мотивите си обяснява, че има установени два броя овце със заболяването чума по дребните преживни животни.

Министърът отчете, че се отменя заповедта за заличаване на обекта на Ани Петрова, но заповедта за обявяване на вторично огнище на директора на БАБХ остава в сила.

Десислава Танева посочи, че през 2018 ЕС ни е подкрепил с 417 хил. 750 евро, които са получени в БАБХ за разходите по ликвидиране на установените огнища и други дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase