Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Джок Полфрийман иска ново дело за убийството на Андрей Монов. Това става ясно от молба на адвоката му до главния прокурор, публикувана във Facebook страницата му.

Още по темата

Австралиецът беше осъден на 20 г. затвор за убийството на студента при конфликт в центъра на София на 28 декември. Беше освободен предсрочно, а миналата седмица Върховният касационен съд отказа искане за нова процедура по пускането му от затвора.

В молбата до главния прокурор за нов процес се иска анализ на запис от камера, който бил анализиран погрешно.

Полфрийман не е съгласен, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди и твърди, че става дума за неизбежна самоотбрана. Освен това се изказват съмнения, че свидетелите - приятели на Андрей Монов са затаили истина пред съда, а експертизата на записите е манипулирана.

Джок Полфрийман все още е в България и не е отлетял за Австралия. Има заповед за експулсирането му от страната, за която текат процедури. Ако молбата му за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов от първата инстанция бъде уважена вероятно ще остане у нас, за да участва лично.

От своя страна бащата на убития поиска Полфрийман да се върне поне за нощ в затвора, а делото да се възобнови. Христо Монов увери, че ще продължи гражданския натиск. Той за пореден път посъветва съдиите от Софийския апелативен съд, които освободиха австралиеца условно предсрочно, да подадат оставка.

"Ако са добри юристи - да си намерят друга работа", каза бащата. Той припомни, че председателя на състава Калин Калпакчиев два пъти е бил номиниран за човек на годината от Българския хелзински комитет през 2013 и 2016 г., а докладчикът по делото - Весислава Иванова, е писала доклад за организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase