Снимка: БГНЕС

Районният съд в Бургас позволи на зърнения бос Бенчо Бенчев да замине в Турция за изследвания, съобщиха от съда.

Бенчев е обвиняем за укривателство на Димитър Желязков - Очите и за незаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

На днешното заседание защитата е поискала съдът да разреши еднократно подсъдимият да напусне България с цел продължаващо лечение на прогресиращото му заболяване в специализирана клиника в Турция. Представена е и епикриза, издадена от УМБАЛ – Бургас, според която на Бенчев се насочва към Неврологична клиника в Турция за допълнителни изследвания.

Още по темата
Подписалана е от лекари, между които и началникът на "Неврологично отделение".

Съдът е позволил подсъдимият да замине до 7 юли тази година за преглед и консултация в болница в Истанбул.

На заседанието са били изслушани трима свидетели, а показанията на четвърти – прочетени в съдебна зала поради невъзможността да се яви лично заради здравословни проблеми.

Освен за лично укривателство на Димитър Желязков, Бенчев е обвиняем и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси не по надлежния ред. Съдът отбеляза, че едното от обвиненията, повдигнати на Бенчев, е за тежко по смисъла на закона престъпление и припомни, че му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 000 лв.

От съда обаче уточняват, че в настоящия случай не се касае за отмяна на тази мярка въобще, а за еднократно напускане пределите на страната. Бенчев има безупречно процесуално поведение до момента, както по време на досъдебното производство, така и по време на съдебното, допълват от институцията.

Определението на Районен съд Бургас за разрешеното напускане на страната подлежи на жалба или протест пред въззивна инстанция в седемдневен срок.

Следващото заседание е насрочено за 8 юли от 9 часа, когато като свидетел ще бъде разпитан Димитър Желязков по скайп от Софийския затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase