Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев предлага да бъде издаден указ за отмяна на натурализация на лице, получило българско гражданство на база на неверни и несъществуващи документи, съобщават от прокуратурата.

Става въпрос за човек с инициали С. Ш., придобило българско гражданство с Указ на Вицепрезидента на Република България.

Предложението на Иван Гешев е на основание чл. 31, ал. 1 и чл. 22, ал. 1, т. 2 от Закона за българско гражданство и във връзка с постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), от които става ясно, че въпросното лице е получило българско гражданство на база на неистински документ, а именно Предложение от Министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.

При направено запитване на ДАНС до Министерство на транспорта през 2019 година е установено, че горепосоченият документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв  документ  не е бил подписван от тогавашния министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията. От ведомството посочват, че за периода 25.10.2010 г. – 02.11.2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам. министър Ивайло Московски.

Съгласно императивните изисквания процедурата за придобиване на българско гражданство по чл. 16 от ЗБГ се инициира само и единствено по предложение на ресорния министър за съответната област, в която Република България има интерес от натурализация на лице или област, в която то има особени заслуги.

С оглед  преценка за данни за извършени документни престъпления, от преписката са  отделени  материали и изпратени по компетентност в Софийската районна прокуратура.

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 2 години

То и голЕма файда от това гражданство :))))) на Мен Не ми е Нужно, нужно е на Държавата за да ме държи на Кайшка !!!!! във Магазина никой Не се интересува от него , а от джоба ми !!!! Със и Без ми е все на ....... !!!!

28

Крали Марко

преди 2 години

Егати държавата, щом и Министерство на транспорта е замесено с гешефтитес българско гражданство. Това отново ме води до мисълта че този чергарски,крадлив и мързелив народ може да се управлява само чрез . . .лагери и затвори !?

27

Анонимен

преди 2 години

Гешев обикаля гори и паланки,за дасе разсее една записка,едно добруванена финансовия и така все неприятнинеща за доброто питие.Гражданствотоне му е работа.То е политика на еднипак безотговорни хора,но то е другатема.Като обиколи Родината ,няколкопъти и мандатът свършва,а българитенамалели с триста хиляди.Горди българи сър.