Снимка: Pixabay

На 1 юни ще се проведе решаващото и последно заседание по делото на наследниците на загиналите българи при потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро през 2009 г.

Още по темата

Делото е свързано с отговорността на служителите на „Германишер Лойд”/ФРГ, които неправомерно са сертифицирали този негоден и опасен за плаване кораб, които е построен в през 1924 г. като военен катер, и са допуснали неговото плаване като пътнически кораб.

До момента първите две съдебни инстанции - Окръжен съд-София и Апелативен съд-София, са се произнесли с решения в полза на пострадалите.

По време на инцидента на 5 сепетмврри 2009 г. в Северна Македония се удавиха 15 български туристи.

Корабчето превозваше над 50 българи към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.
На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.

Коментари Напиши коментар

12

степан

преди 1 година

Та нали са българи какъв по различен резултат да се очаква от този в България манталитета е едно към едно .Кръвта вода не става.

11

Още една такава държ

преди 1 година

И после твърдят, че са някаква различна нация и държава, същите цъpвyли.

10

Анонимен

преди 1 година

1 година за 15 живота?... абе нещо не разбирам, аз ли на друга планета живея или това е една от най-леките присъди за каквото и да е престъпление....