Снимка: архив, БулФото

Има комплексен проблем в домовете за възрастни хора, смята омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея трябва да се мисли и за законодателно решаване на проблема с грижата за дементно болни хора.

Общ преглед
Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка след телевизионен репортаж, в който са изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция в Пловдив.

"Няма как някой да ме убеди, че специално в дома в Пловдив и директорът, и кметът не са били наясно за това, което се случва в този дом. Тук става въпрос за изтезания, за нечовешко отношение, за нарушения на редица основни права на хората", каза Ковачева пред БНР.

По думите на омбудсмана кметовете са тези, които трябва да са активни и да търсят финансиране, както и да контролират тази децентрализирана услуга.

Междувременно от община Пловдив отново заявиха, че сигнали за нередности при тях не са постъпвали.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров каза, че до другата седмица ще станат ясни имената на работещите в дома, които ще понесат отговорност за случилото се и ще бъдат уволнени.

Днес Районната прокуратура в Пловдив разпореди всеобхватна проверка по надзора за законност в социални домове на територията на 13 общини в Пловдивска област.  Указано е след приключването й да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от социалните домове, като при установяване на данни за престъпление от общ характер прокуратурата ще вземе отношение.

Поводът за проверката е постъпил доклад на наблюдаващия прокурор по образуваната на 20 януари 2020 г. преписка за упражняване на принуда спрямо болни в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни с деменция в Пловдив. Срокът на проверката е едномесечен.

Продължава проверката на Окръжната прокуратура във Велико Търново в дома за хора с деменция в Горско Косово в община Сухиндол. За момента няма данни за извършени престъпления, които да са довели до смъртта на 24 човека в дома през миналата година.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 3 години

денонощно с опикани наакани и луди старци?кой и за колко пари ще работи?

2

Анонимен

преди 3 години

вие знаете ли какво е деменция в крайна фаза..напикават се непрекъснато.буйстват.някои стават цинични.плюнчат се.напълно са неадекватни и лежащо болни.обикновено с рани от залежаване.2 хиляди лева за болногледач даже са малко.а те му плащат 600 чисто..какво искате тогава.

1

Анонимен

преди 3 години

цялата ни държава е в проблем с кадрите ,като не плащат добре,свестните работници чистят зад ници в германия или холандия не у нас.У нас лудите останаха да работят за без пари