Снимка: БГНЕС
Присъдата на акушерка, осъдена заради причинена смърт на родилка и бебето й, бе намалена от Апелативния съд във Велико Търново.
 
Тя бе осъдена затова, че през есента на 2013 г. поради немарливо изпълнение на служебните си задължения в АГ отделението на габровската болница, е станала причина за причинена смърт по непредпазливост на родилката Десислава и бебето й Александър, съобщава "Монитор". 
 
Според тезата на обвинението, акушерката не е разпознала спешен случай на раждане с повишен животозастрашаващ риск при преносване на плода в майчината утроба, не е назначила кардиотокографски анализ, не е извършвала системен контрол и наблюдение на родилката и не е отчела състоянието и промените в него, настъпили по време на дежурството и. 
 
Окръжният съд в Габрово е признал подсъдимата за виновна и е постановил присъда от три години условно и лишаване от правто да упражнява лекарска професия за същият период от време. 
 
Апелативния съд обаче намали присъдата на две години с мотива, че е направила всичко зависещо за спасяване живота на детето и родилката. 
 
Бившият шеф на АГ отделението, който също е подсъдим по делото, остана с присъдата от първата инстанция - три години условно и лишаване от право да упражява лекарска професия за същия период. 
 
Решението може да се обжалва пред ВКС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase