Снимка: Bulgaria ON AIR

Джок Полфрийман засега остава в България. Австралиецът, осъден за убийство у нас и пуснат предсрочно от затвора, снощи беше освободен от центъра за временно настаняване в Бусманци. Миналият месец той беше пуснат 6 години преди края на 20-годишната си присъда за убийството на Андрей Монов.

Австралиецът увери, че отива при приятели и не изключи вариант да остане в България за постоянно. Полфрийман ще трябва да се явява ежеседмично в районно управление на МВР, докато забраната за напускане на страната не отпадне. Тя е от 2011 г. и е издадена от тогавашния директор на дирекция "Миграция".

Още по темата

"С определението на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване, ограниченията до този момент са отпаднали. От този момент други административни органи могат да налагат такива мерки по закона за чужденците. Всичко, което се случва след определението на Апелативния съд, е много гранично със закона. Възможно е тънката линия вече да е премината", обясни адвокат Людмил Рангелов в "България сутрин".

Зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет припомни, че Полфрийман вече е обжалвал забраната си да напуска страната, но молбата му е била отхвърлена от съда.

"Той е свободен човек, единственото му задължение е веднъж седмично да се явява и да се подписва в МВР. Всичко друго му е разрешено. Членовете на съдебния състав сами трябва да преценят дали са безпристрастни и не са предубедени", посочи още адв. Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Юристът засегна и темата за футболното хулиганство, в контекста на расисткия скандал на стадион "Васил Левски" по време на мача България - Англия. УЕФА вече повдигна 4 обвинения след проявите на част от феновете, възможно е и ФИФА да поиска санкции.

"Има незначителни наказания. По Наказателния кодекс наказания се налагат, когато някой пострада физически. Чрез санкции органите трябва да наложат нов стил на поведение по стадионите", коментира Людмил Рангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase