Снимка: архив, БулФото

Австралиецът Джок Полфрийман заяви пред журналисти, че няма да напуска страната, докато от дирекция "Миграция" не му кажат, че може.

Още по темата
Днес той беше пуснат от Центъра за настаняване в Бусманци, където се намираше след предсрочното му освобождаване от затвора.

Полфрийман допълни, че сега ще се настани при свои приятели.

"Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ", допълни той, цитиран от БТА.

По думите му, ако може законно да напусне страната, той ще се върне в Австралия, но след това ще дойде пак в България, за да ръководи Българското затворническо сдружение, на което е председател, и да открие негов офис в София. Като чрез него щял да помага на семействата и близките на затворниците от цялата страна.

Полфрийман обясни, че е имал паспорт още в първия ден, в който е бил пуснат от затвора, но никой не го е попитал дали има документи. Според него държавата е излъгала, че липсата на документи е причината той да бъде изпратен в центъра в Бусманци. Той каза още, че ако съдът реши делото му за предсрочно освобождаване да бъде върнато за ново разглеждане, съдиите по него ще трябва да си направят отвод, защото няма как да са безпристрастни след толкова много медиен шум по темата.

По-рано днес директорът на дирекция "Миграция" Николай Николов говори пред медиите пред Центъра за настаняване в Бусманци. Той съобщи, че Полфрийман ще бъде освободен, но че ще трябва да се явява ежеседмично в районно управление на МВР, докато забраната му за напускане на страната издадена 2011 г. от дирекция "Миграция" не отпадне.

Николов обясни още, че паспортът на Полфрийман днес е бил иззет временно, което било позволено от закона, когато срещу чужденец има заповед за експулсиране. По думите му забраната за напускане на страната спирала изпълнението на заповедта за експулсиране "до отпадане на пречките".

Преди две седмици съдът се произнесе по друга стара забрана за напускане на страната, наложена на Полфрийман в качеството му на обвиняем, като каза, че тя е отпаднала с влизането в сила на осъдителната му присъда.

Николов допълни, че при обиск днес у австралийския гражданин е бил намерен забранен предмет - телефон с камера, който Полфрийман счупил собственоръчно. Николов обясни още, че вчера дирекцията е била уведомена от австралийските власти, че австралийският гражданин има паспорт и той е у него. Полфрийман щял да може да се легитимира при нужда с копия от всички заповеди и документите по делото срещу него.

Предстои Върховният касационен съд да се произнесе по искането на главния прокурор делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман да бъде върнато за ново разглеждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase