Снимка: BulFoto архив

Тримата служители от ДАИ-Пловдив - Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Пенев, са били следени със СРС от 29 май т.г. Те водили активни разговори с транспортни фирми, на които извършвали проверки в качеството си на инспектори. Привиквали ги в сградата на ДАИ и конкретно и ясно им обяснявали, че имат нарушения, като нерегистрирани превозни средства и че техни водачи няма удостоверения за професионална квалификация, пише „24 часа“.

Още по темата

"От цялото поведение ставаше ясно, че тримата инспектори нямат намерение да съставят актове, а съветваха фирмите как нещата могат да се нагласят", разказа прокурорът Георги Гешев.

Били извършени разпити на свидетели. Само един от тях обаче - месарският бос Стоян Къртев заявил категорично в показанията си, че са му искали пари и месни продукти, които произвежда. Къртев е един от големите месопроизводители в Пловдивско и като такъв разполагал с камиони, които да разкарват стоката му.

Той е посочил пред следствените органи, че е бил извикан на паркинг пред голям търговски обект в града на тепетата, където е предал съответните суми и чантите с луканки. Адвокат Стефан Левашки, който защитава Димитър Янакиев, уточни, че сумата на Къртев била 600 лв., плюс месни продукти, и я нарече "кокошкарска работа"

Според прокурорът Гешев били са разпитани и други транспортни фирми, които по думите му били обект на рекет от служителите на ДАИ, но те не са дали конкретни обяснения в подкрепа на обвинението. Други дружества обаче, също потърпевши, са потвърдили схемата на инспекторите - привикване в ДАИ, разясняване, че има нарушения и че те могат да се отстранят. Една от свидетелките, на име Трайчева, например представила списък с конкретни плащания към ДАИ. Друга, на име Радосвета Дончева, разказала как на телефон й била изписана цифрата 300. Тя се сетила, че това е сумата, която трябва да даде, отишла до тоалетната, пухнала парите в кутия от цигари и ги оставила.

"Кой обаче е взел тези пари, не е ясно", атакува обвинението адвокат Левашки.

Неговият клиент Димитър Янакиев е подведен и за това, че преди 2 години и половина холандски гражданин, който регистрирал транспортна фирма у нас, се оплакал, че бил изнудван за 5 000 хил. лв. Левашки уточни, че клиентът му разплака само с 1 апартамент в Свиленград. Той се преселил в Пловдив преди 10-тина години, а баща му закупил в града под тепетата голям парцел, от който получил 12 апартамента срещу обезщетение. Янакиев и родителят му са бивши митничари в Свиленград.

Адвокатите на тримата задържани инспектори изтъкват тяхното чисто съдебно минало и настояват клиентите им да бъдат освободени под парична гаранция. Предстои съдът да се произнесе.

Коментари Напиши коментар

34

А какво е това

преди 1 година

"даяджия"? Нова дума в българския език ли, която никой досега не е употребявал нито чувал? Авторска иновация ли? Занаят ли е (нещо като даракчия)? ...Впрочем, то ставало въпрос за служители на ДАИ, ама човк да се чуди ..

33

Анонимен

преди 1 година

Другари, имаме си манталитет на хепи-соц, дайте да го узаконим веднъж завинаги. Стига сме се борили с тая корупция, то преборване няма да има. Като те спре държавен служител, ВАИ, маи, КАТ да си има такса - 5 лева.

32

Анонимен

преди 1 година

Прави са хората, то проверки, проверки, и те суджук искат. И те семейства и гърла хранят.