Снимка: БТА

Делото срещу Николай и Евгения Баневи тръгва в спецсъда. Николай, майка му Мария и съпругата му Евгения са подсъдими за данъчни престъпления.

Съдът не допусна предявен от Министерството на финансите иск за неплатени данъци за около 1.7 млн. лева с мотива, че това щяло да затрудни процеса. Защитата репликира, че Баневи са плащали данъци.

Още по темата
Един от защитниците на семейството Христо Ботев заяви, че насилствено били създадени предпоставки за престоя на Николай и Евгения Баневи в ареста.

Адвокатът припомни, че те били задържани в Ница на прибиране към България и именно това ограничило правото им на защита. За ареста им във Франция имало само документ за присвояване на публични средства, каквито обвинения Баневи нямат, предаде БТА.

Обвинителният акт започва с копиране на информация от Уикипедия кой е Банев, каза Ботев и поиска бизнесменът да бъде пуснат от ареста. Защитата твърди още, че майката на Николай-Мария Банева е пришита към обвиненията, само и само да се говори за престъпна група.

Пак според защитата не били събирани доказателства как е организирано счетоводството, за да стане ясно изобщо има ли някой вина. И още - нямало изискани и справки по ДДС.

Чакам този момент 11 месеца, каза Банев пред съда. Арестите нямат нищо общо с нормални човешки условия. Там е чудовищно и не мога да си представя как държава - членка на ЕС в 21 век може да задържа хора. Дори животните в дивата природа не пребивават в такива условия, посочи той. Банев нарече обвинителния акт пасквил, в който има само лъжи и инсинуации. Няма нито един документ с наши подписи, който да доказва, че сме извършили престъпления. Обществеността се забавлява с упражненията на прокуратурата да ни изкара организирана престъпна група, каза Банев.

Съпругата му обяви, че не разбира в какво е обвинена. Голяма част от твърденията на прокуратурата са основани на публикации от жълтата преса, заяви тя.

Пред медиите обаче Банева разказа, че публичността на разследването и изнесените факти за имотното състояние на семейството станали причина да бъдат притеснявани за пари и дори заплашвани. От кого обаче тя не посочи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase