Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че трябва да се отмени възможността да се получава българско гражданство срещу инвестиции.

Той съобщи, че е предложил отмяна на придобито гражданство до момента в 7 случая заради неспазване на задължението за поддържане на инвестиция 2 г. Цацаров обяви данните при изслушването си във временната анкетна комисия за проучване на фактите по повод изнесени в наши и чужди медии твърдения за престъпни схеми за придобиване на българско гражданство.

По думите му два от случаите са на граждани от Руската федерация, в три от случаите са граждани на Египет, един от Пакистан и един от Кралство Йордания. Във всичките случаи формата на инвестициите е закупени държавни ценни книжа, като само в един те са поддържани 6 месеца.

В други два случая за придобиване на българско гражданство са използвани неистински документи, води се разследване.

"Едната теза е, че ние трябва да поддържаме българите, които са извън пределите на нашата страна. От друга страна, ако под тази теза ние прикрием възможността граждани на съседни нам страни, които не са членки на ЕС, да придобият българско гражданство срещу едно неизвестно как издадено удостоверение, това поставя много големи въпросителни", коментира Цацаров.

Според него единият подход е да бъдат лимитирани стриктно възможностите, при които може да се получава българско гражданство чрез инвестиции и да има контролен механизъм, който да установява, че инвестицията се поддържа във времето според изискването на закона.

Другият подход според обвинител №1 е да бъде отменена изцяло разпоредбата, с която може да се придобива гражданство срещу инвестиции, като той посочи, че е привърженик на този подход. Според Цацаров истински крупен инвеститор може да получи почетно гражданство.

Да отваряме така широко вратата за всеки дошъл от някъде, успял да използва съществуващите законови механизми и след това да тръгне с един български паспорт, който го прави гражданин на ЕС на територията на Европа, това според мен е нещо, което трябва да бъде променено по най-бързия начин", заяви още Цацаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase