Снимка: БулФото

Австралийският затворник Джок Полфрийман, който беше осъден от три инстанции на българския съд за убийството на Андей Монов през 2007 година, остава в затвора, съобщава 24 часа.

Той беше подал молба за промяна на присъдата му в условна и за предсрочно излизане на свобода, но магистратите от Софийски градски съд отказаха да го пуснат 6 години и 10 месеца преди изтичането на неговата 20-годишна присъда.

Заседанието продължи почти 3 часа, в които Полфрийман и неговият адвокат Калин Ангелов поискаха редица доказателства, сред които и разпити на свидетели, за да се установи, че "той се поправя достатъчно бързо и добре".

Още по темата

"Полфрийман не е лесен затворник", заяви адвокатът му и посочи, че клиентът му избухва срещу несправедливостта и корупцията в затвора. Полфрийман е и създател на първото българско затворническо сдружение, което има за цел да защитава правата на затворниците.

На обратната теза беше обаче ключовият свидетел - временният началник на Софийския затвор Десислав Трайков, който цитира данни от досието на Полфрийман за многобройно наказания през годините. Те са основно за неизпълнения на заповеди и демонстративно неподчинение.

С неясни мотиви Полфрийман си е зашил устата и е обявил гладна стачка, заяви Трайков като доказателство за незачитане на реда.

При скорошна проверка в затворническото общежитие в Казичене пък властите открили разлепени стикери с нецензурно съдържание из цялата сграда, които доказано били дело на Полфрийман.

Била намерена и карта памет, която англичанинът глътнал преди да бъде конфискувана.

Трайков разкри и че със затворника продължават да работят социални експерти и психолози.

"За 11 години не съм наказван за физическа агресия. Ако има проблем, пускам жалби. Съжалявам за смъртта на Андрей Монов, казвам съм го и преди", заяви пред съда Полфрийман, който за първи път говори български в зала.

Решението може да бъде обжалвано на втора инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase