Снимка: БулФото

Установено, е че членовете на организираната престъпна група превеждали големи група лица - по 30-40 души, предимно чужди граждани - афганистанци, иракчани и пакистанци, от Турция през територията на България до Сърбия. Превеждането е ставало по изключително опасен начин за здравето и живота на хората. Това каза на брифинг пред журналисти говорителката на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Вчера след специализирана акция бяха задържани 17 души за трафик на мигранти. Според зам.-шефът на Прокуратурата Иван Гешев информацията за групата е получена при международна операция "Халифакс" през 2017 година.
 
"Те са превеждани през така наречените "зелени граници", а именно гъсти, гористи местности", обясни тя.

Още по темата

По думите й, дейността на престъпната група е започнала от Кабул в Афганистан и се е ръководила от лице, което било роднина на член на организираната престъпна група.

"Това лице е организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където те бивали посрещани от друго лице, което организирало ръководството на групата на територията на Турция. Той превеждал мигрантите към България през р. Марица", разказа Милева.

Говорителката на Специализираната прокуратура обясни, че през страната ни трафикираните лица са били превозвани със специални бусовe, като са ги укривали и настанявали в наемани секретни квартири в кварталите "Филиповци" и "Орландовци".

"Лицата са престоявали максимум до два дни на територията на страната, с цел да не будят подозрение и да не се харчат пари за тяхната прехрана и нощувка", информира тя.

 

Коментари Напиши коментар

42

Бай Х

преди 3 седмици

Крият се във Филиповци и Орландовци , защото там най-добре се сливат с местното население !

41

SS

преди 3 седмици

Затова се построи тая ограда,и затова не се позволява на доброволци да хващат и спират така наречените мигранти,за да може да се регулира,и да не се пречи на бизнеса.А това е голям бизнес.

40

До 39

преди 3 седмици

Кви 30-40 с бусове бе алооо "нулева миграция" ти казва вожда .Оградата си е ок показахме я на Камерън, миналата седмица показахме снимки и на холандския външен министър.Какво не ти е ясно??? Какви пари??? Всичко е ток и жица.