Снимка: Facebook

Върховната касационна прокуратура е сезирана по казуса с фалшифицираните картини в столичната галерия "Структура", съобщава Агенция Фокус.

Сигналът е подаден лично от собственика на проблемната колекция Николай Неделчев. Той е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и ги е изложил в галерията. По-късно е установено, че представляват фалшификати.

Още по темата

Прокуратурата е възложила проверката на Главна дирекция "Национална полиция" с оглед на това, че вероятно става въпрос за престъпление против собствеността - измама.

Възможност за такава проверка има след като в началото на тази година депутатите инкриминираха в закон действията на фалшификаторите на произведенията на жувописта, скулптурата, графиката или археологическите предмети, както и действията на лицата, включително и търговците, които ги предлагат за продажба.

Новата наредба позволява и лице, които дават неверни заключения за автентичността на приозведения на изкуството, да носят наказателна отговорност.

ВКП ще се опита и да намери отговор на въпроса, на който изкуствоведите засега не успяват - коя е самоличността на фалшификатора. Полицаите ще извършат конкретни действия по снемане на обясненич от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е купил произведенията.

Към разследването ще се включи и министерството на културата, което трябва да изпрати свои експерти, които категично да докажат, че картините са фалшификати.

Определен е един месец за извършране на проверката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase