Снимка: Прокуратура Пресцентър

"Трябва да отидеш при тях и да подпишеш, че прехвърляш къщата си. Ако не, няма да те оставят жив, ще изнасилят жена ти, детето ти, майка ти"; „Ще убия мъжа ти, а тебе ще те направя проститутка на магистралата, докато не издължиш парите." Това са само част от заплахите към длъжници на разбитата от специализираната прокуратура организирана престъпна група за лихварство и рекет в Берковица.

Още по темата

Те бяха задържани на 20 юни 2019 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Берковица и видинското село Арчар, със съдействието на служители на Дирекция „Жандармерия“. Петимата участници в групата са в роднинска връзка и носят една и съща фамилия.

При извършените претърсвания и изземвания в къщи и автомобили на ръководителя и членовете на престъпното сдружение са намерени и иззети около 2 кг златни накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, мастербокс с цигари без акцизен бандерол, луксозни автомобилr, сред които Ауди Q7 и BMV 535.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 г. Занимавала се е основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви - обикновено 30 процента месечно. В много случаи „заемодателите“ искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично.

Освен посочените заплахи, от прокуратурата посочват, че има данни, че участници участници в групата са принуждавали задлъжнели към тях да извършват против волята им незаконни действия, докато намерят начин да се издължат.

Петимата обвинени са с дълги криминални досиета. Проверява се произходът на средствата, с които са купени луксозните им автомобили и дали просторните им къщи са законно построени със законни средства.

В хода на разследването са използвани СРС, разпитани са и множество свидетели, в т.ч. пред съдия.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на петимата участници в групата е наложено задържане до 72 часа. На 22 юни 2019 г. в Специализирания наказателен съд ще въде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение за всеки от тях.

Коментари Напиши коментар

24

във

преди 2 години

всяко населено място има лихвари както българи така и ***-какво се правят, че незнаят

23

панчо

преди 2 години

има една специфична раса из между нас която си мисли че може да я кара така до края на светапоредното задържане и освобождаване на поредните заподозрени и до там

22

Сп€€€нс

преди 2 години

Гоше , пак ти ли бе, джендю шарен. От 3 години все за тез 2хил лв ривеш, то да ти се бяха изредили на протеклия ти покрив , нямаше да се вайкаш толкова , или точно защото не ти " се отвори парашута" и не те измайсториха и затова още опяваш.