Снимка: Булфото

Тричленен състав на Върховния касационен съд отмени присъдата на Фарук Бекташ - турски гражданин, който през 2016 година блъсна с автомобила си семейство на мотоциклет и те починаха на място, и върна делото за ново разглеждане във Софийския апелативен съд.

Жестоката катастрофа стана на 24 юли 2016 година. Българското семейство е пътувало към Австрия, когато става инцидента. Разследването тогава установи, че турчинът е навлязъл в лентата за насрещно движение в завой.

Фарук Бекташ беше задържан, но съдът го пусна под домашен арест. Малко по-късно той избяга от страната. Оттогава той е в неизвестност, а страната ни го издирва с Европейска заповед за арест.

Още по темата
Делото срещу него се води задочно и през миналата година беше осъден на 10 години лишаване от свобода и трябваше да изплати по 400 000 обезщетения на децата на жертвите. Следва обжалване, а САС потвърждава присъдата.

Неговият адвокат обаче подава жалба във ВКС с мотивите, че наказанията са прекомерни и несправедливи. Защитникът обжалва и законноста на въззивното решение на апелативните съдии, защото не са посочили основанията, поради които не приемат доводите, изложени в подкрепа на жалбата, както гласи нормата.

Върховните съдии са се съгласили с жалбата на адвоката и констатират, че по същество са пренебрегнати доводите на подсъдимия. Намерени и са други пропуски в процесуалните действия на апетивния съд и спрямо наложените наказания на Фарук.

На база на тези доводи, ВКС решава да върне делото на апелативните съдии и указват при новото разглеждане на делото допуснатите нарушения на процесуални правила да бъдат отстранени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase