Снимка: Facebook

Районната прокуратура в Кюстендил ръководи разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриманация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, съобщава 24 часа.

На 5 юни в Областната Дирекция на МВР е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на германския генерал от Втората световна война - Фердинанд Шьорнер, на които той е във военна униформа с нацистки символи и надпис "Героите от Втората световна война 1941-1945", приканващи за среща на 6 юни, от името на местното читалище "Зора".

В рамките на започналото разследване са извършени 4 огледа на местопроишествия, при които са иззети доказателство, включително и разлепените плакати. Установени и са други места, на които са разпространени плакатите.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище "Зора" е обявено за забранено.

Прокуратурата е поискала и получила разрешение от Районния съд да претърси жилището на председателя на читалището, където, оказва се, се намира и адресът за кореспонденция на читалището.

Прокуратурата съобщава, че е събрала и други доказателства за извършване на подобни деяния в минал период.

Иначе лицето на плаката - Фердинанд Шьорнер е германски генерал, а по-късно и фелдмаршал на Вермахта по време на Втората световна война. Участва в редица важни военни кампании на немската армия, сред които тази в Полша, Финландия и Украйна. По време на офанзивата на Балканите командва 6-та планинска дивизия и е награден с Рицарски кръст за пробива на известната линия Метаксас - верига от укрепления по продължението на гръцко-българската граница.

На 4 април 1945 година е повишен до звание фелдмаршал и в последното завещание на Адолф Хитлер е упомонат за главнокомандващ на сухопътните войски на Третия райх. Малко преди края на войната, той издава заповед, според която всички войници зад фронтовата линия, които нямат подписани заповеди да бъдат разстрелвани без съд.

Шьорнер е арестуван през 1951 година от съветските власти. Осъден е на 25 години затвор, по-късно присъдата е намалена. Декрет от декември 1954 г. позволява да бъде предаден на властите на ГДР, които му позволяват да замине за Западна Германия през 1958 г. Там той е арестуват и съден за незаконни екзекуции на войници от германската армия обвинени в дезертьорство. Осъден е на четири години и половина затвор, които излежава. Освободен е през 1963 г. и живее скромен живот в Мюнхен до смъртта си през 1973 г.

От Прокуратурата в Кюстендил съобщават, че ще извършат анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаци на престъпление против Републиката - за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase