Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняеми бившия зам. - министър на икономиката Александър Манолев след проверка за къщата за гости, която си построил, но която всъщност била използвана само от неговото семейство.

Още по темата
Заедно с него и обвинение се сдоби и Ана Димитрова.

Обвинението е за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Двамата са обвинени за това, че в периода от началото на месец януари 2013 година до октомври 2015 година, са представили неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши", землището на Сандански и приложени към него документи и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи.

Според прокуратурата неверните сведения са представени, за да получи търговецът - ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" средства от фондове, принадлежащи на ЕС – "Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони" в размер на  391 160 лева.

На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева.

От Държавното обвинение уточняват, че действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи продължават.

Малко след като разбра, че Александър Манолев е разследван Върховната касационна прокуратура за злоупотреба с европейски средства, той подаде оставка като зам.-министър на икономиката.

"Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично" - каза тогава Манолев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase