Снимка: архив, Булфото

Върховният касационен съд отсъди по 7 години затвор за петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, който почина при задържане по време на акция  през 2005 г. в Благоевград.

Наказания са получили и петимата, участвали в акцията - Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски.

По първоначална информация един от петимата вече е задържан.

Друг от обвинените Янко Граховски е в Германия и се очаква да се върне в България, за да се предаде.Припомняме че, петимата полицаи, участвали в задържането, са осъдени първоначално на общо 91 години затвор.

Близо шест години и три различни съдебни инстанции по-късно ВКС отменя напълно осъдителните присъди и връща делото.

Военноапелативният съд се произнася през 2018 г. с поредните осъдителни присъди, но за причиняване на смърт по непредпазливост. След това магистратите автоматично прекратяват казуса поради изтекла абсолютна давност.

За БНТ тази сутрин един от бившите полицай Мирослав Писов заяви, че последното решение все още не му е съобщено официално, а той е готов да се предаде на властите.

„За решението разбрахме съвсем изненадващо като в някакъв шок, който изведнъж се случи. Това е за нас несъдебно решение, а политическо решение на групата на Лозан Панов, която група има своето отношение по това дело още от самото начало. Защото ние сме били представители на българската полиция, която е изпълнявала разпореждане на българската държава по противодействие на наркотици, ние не сме ходили на някакви лични дела да извършваме, нито да убиваме човека“, каза Писов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase