Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
20 години затвор. Това е присъдата на спецсъда за отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева за искане на 500 хил. евро и получаване на 56 хил. евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин.
Още по темата
Присъдата не е окончателна и може да се атакува пред апелативния спецсъд.

Иванчева ще трябва да заплати 10 000 глоба и няма да може да заема длъжност.

Съдия Иво Хинов, след като осъди Иванчева, а и заместничката й Биляна Петрова на 15 години затвор, ги върна в ареста.

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, продължила повече от четири часа.

В колата на отстранената кметица на "Младост" бяха намерени 70 000 евро в белязани банкноти.

Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж.

Адвокатът на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите.

След ареста съдът на няколко пъти отказва да освободи обвиняемите.

Пусна ги под домашен арест на 22 декември миналата година.

Коментари Напиши коментар

880

Аз

преди 2 месеца

И да допълня, колко депутатски щерки и синчета предизвикаха смърт на пътя, колко местни и областни тарикати пребиваха, убиваха и какво ли още не, така и не прочетох, пък и не чух да са понесли наказанието си по архаичната българска наказателна система. А тази "селска по душа" кметица я попиляха. Така е, някой трябва да даде тон, за да почнат да се случват нещата, ама дали тази стриктна съдебна практика ще продължи да се прилага с пълна сила за всички, щото случаи бол има

879

Аз

преди 2 месеца

Ще следя с интерес развитието на нашата правораздавателна система. Тая патка, нарочена или не, все пак не считам, че заслужава такова наказание. Тази електронна медия можеше да се постарае повече за статията, тъй като присъдата й е абсурдна. Подкуп - по-тежко от убийство?!? НО да се върна на интереса, какво ли очаква г-н Местан съглансо Закона, какво очаква оня групичка полицай рекитьори, която наскоро разкриха, не са ли апартаментите на управляващите криминално деяние? Нещо взех да се задушавам

878

Анонимен

преди 2 месеца

"НЕ ВИЖДАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НЕВИННОСТ"

Уважаеми, в правото се доказва ВИНОВНОСТ. Невинността е презумпция. Задачата да докаже виновност е на обвиняващия. Аз пък НЕ ВИЖДАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ВИНОВНОСТ!