Снимка: Булфото, архив

Общините масово разрешават в паркове и градинки да се разполагат кафенета, сладкарници и други такива обекти, което обаче противоречи на Закона за устройство на територията.

Това показва проверка на Върховната административна прокуратура.
 
От държавното обвинение са установили 157 наредби, в които са допуснати различни нарушения.

Освен при постоянните обекти има нарушения и при разполагането на премествяеми конструкции в зелените площи.

Според Закона за устройство на територията подобни обекти могат да заемат до 10 на сто от площта на имота, като в ред общини е установено различно процентно съотношение.
 
Намерени са и разпоредби, с които е предвиден режим за използване на озеленените площи, различен от Закона за местните данъци и такси.

В закона с цел да не се злепоставят публични права се регламентира, че за ползване на терени - общинска собственост се внася такса. От своя страна, местните органи на власт изискват заплащане на наем и така компрометират интересите на общината, защото за дължимостта на наем е нужно сключване на договор, а за събиране на таксата - не.

ВАС е констатирал нарушения в действащите наредби в Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил, Кърджали, Перник, Силистра, Търговище, Монтана, Созопол, Поморие, Царево, Трявна, Казанлък, Девин, Ботевград, Троян, Димитровград, Асеновград, Сапарева баня, Тетевен, Драгоман, Доспат, Свиленград, Минерални бани, Оряхово, Горна Оряховица, Симеоновград, Харманли, Доспат, Тополовград и др. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase