Снимка: архив "Булфото"

Доживотен затвор постанови пловдивският апелативен съд на 64-годишния Тодор Чаръкчиев. През 1991 г. той е осъден на "смърт чрез разстрел" за две убийства, изнасилване и средна телесна повреда. Престъпленията са били извършени година по-рано в село край Стара Загора, пише "24 часа".

Още по темата

Пловдивските магистрати отмениха по-снизходителното наказание от 30 г. затвор, постановено от колегите им в Стара Загора, и така уважиха протеста на прокуратурата. Решението им не подлежи на обжалване.

Те смятат, че положителна промяна в поведението на Чаръкчиев има, но тя може да се отнесе към последните две години от изтърпяване на наказанието.

Съдиите в Пловдив приемат за основателно възражението на прокурора, че този период не може да се квалифицира като достатъчен, за да се мотивира извод, че се касае за трайна, продължителна, сигурна и дългосрочна промяна. Така не може да се мотивира извод, че в условията на неконтролирана и неструктурирана среда - сред обществото, личностните особености няма да се проявят по неблагоприятен за останалите членове на обществото начин.

Чаръкчиев е излежал повече от 28 години, от които последните две в Старозагорския, а преди това е бил в затвора в Бургас.

Апелативният съд е взел предвид, че една от особеностите при осъденото лице и сфера, в която работещите с него заключават, че имат проблеми, е признанието на вината и съжалението за стореното. В последната си дума пред старозагорските магистрати Чаръкчиев е заявил, че не се счита за престъпник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase