Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Апелативният спецсъд потвърди определението на първата инстанция и остави обвиняемия Николай Банев за постоянно в ареста. Според съда има опасност Банев да окаже натиск на свидетели и да се укрие.

Бизнесменът Николай Банев, съпругата и майка му са обвинени за присвояване и данъчни престъпления.

"Рано или късно ще осъдя държавата, моят престой в ареста ще струва много скъпо. Подготвям дела и в Страсбург, и в Брюксел", заяви пред Банев пред съда.

Още по темата
Той твърди, че преди ареста е подготвял приватизация на предприятие в трета страна. Заради задържането и делото срещу него имал "пропуснати ползи".

Банев каза, че е изключително разтревожен от "специалния подбор" на свидетелите, които според него правела прокуратурата. "Естествено е да има доволни и недоволни след толкова години работа. Да има хора, които се опитват да щипват от пипера и солта на Баневи", каза бизнесменът пред съда.

Според него "Полимери" няма и един лев задължения по приватизационния договор, а също и АКБ "Форес".

Според съда обаче от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че бизнесменът е участвал в присвояване, в данъчни престъпления и пране на пари.

В залата бяха изброени имената на десетки свидетели, дали показания срещу Банев и съпругата му Евгения. Сред тях има бивши служители във фирмите на семейството и роднини на олигарха.

"Изходът от "обезкървяването" на дружествата, контролирани от Баневи", е един - фалит", смятат магистратите. В същото време имуществото на семейството през последните 10-12 години "значително се уголемило".

"Банев разполага със значителен финансов ресурс и има риск, ако бъде освободен, да се укрие", определи съдът.

Докато се четеше определението на съда, Банев се въртеше и подсмихваше.

"Какво се смеете, г-н Банев? Това са показанията на свидетелите", сгълчи го съдията. "Това са лъжи", отговори Банев, цитиран от "24 часа".

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase