Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще трябва да заплати на бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова 8 000 евро по заведеното от нея дело в Страсбург.

Според решението на съда България е нарушила презумпцията за невинност и правото на защита на бившия социален министър.

Още по темата

Направили са го с изявления по разследването срещу нея говорителят на главния прокурор, както и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев.

По това време обвинител №1 беше Борис Велчев, а неговият глас - Стелиана Кожухарова.

Съдът отхвърля претенциите на Масларова, че правото й да бъде смятана за невинна до влизане в сила на присъда, е нарушено и от самия Велчев с искането до парламента за свалянето на имунитета й, както и с реплика на премиера Бойко Борисов, преразказана в столичен вестник.

Кожухарова и Нунев са били категорични за вината на Масларова в изявленията си, приема съдът.

Масларова беше подведена под отговорност за присвояване на над 11 млн. лева при т. нар. "златен ремонт" на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Тя има и обвинена и в престъпление по служба, а подсъдими с нея бяха собственикът на фирма "Стара Загора 2007" Венцислав Драганов, управителят на дружеството Михаил Методиев, бившият зам.-министър Димитър Димитров, бившият главен секретар на социалното ведомство Иван Пенев и Росен Стефанов, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.

Процесът срещу нея влезе в Софийския градски съд през 2010 г. Пет години по-късно всички подсъдими по казуса бяха оправдани. След още година излязоха и мотивите на градския съд и процесът се придвижи към горната инстанция.

Апелативните магистрати обаче приеха, че срещу бившия социален министър има събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били "алогичните и абсурдни" твърдения в обвинителния акт. Така през юни 2017 г. апелативните магистрати върнаха делото на прокуратурата, за да бъде поправено. Оттогава разследването е отново висящо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase