Снимка: Reuters

Съпрузите Стойчо и Ива Ваневи от Раковски успели да присвоят 93 000 лева европейски средства с фиктивни документи и рекламни брошури, в които се твърдяло, че пръскат срещу инсектициди.

Двамата са задържани и в момента Пловдивският окръжен съд гледа искането на прокуратурата за постоянен арест. Средствата са щели да надхвърлят 600 000 лева, ако не са били заловени, посочиха от държавното обвинение.

Още по темата

Ваневи кандидатствали през 2017 по програма "Човешки ресурси". Използвали 4 отделни фирми. Назначили формално хора на трудови договори, без да им плащат заплати.

"Разпитани са над 70 свидетели. Съпрузите са действали на територията на Пловдивска, Бургаска и Хасковска област", разкрива пред "24 часа" прокурор Димитър Беличев.

В документите посочили, че назначените от тях служители разнасяли рекламни материали и брошури за пръскане срещу инсектициди. Нито една от фирмите им не е извършвала реална дейност.

Ваневи сключили договори с хора от населени места с висока безработица. Повечето били роми, които получавали на ръка по 20-50 лева. За сметка на това редовно им били внасяни осигуровки.

"Засега единственият пострадал от съпрузите е европейският социален фонд", изтъква прокурорът.

Стойчо и Ива са обвинени в пране на пари в особено големи размери и за предоставяне на неверни сведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase