Снимка: архив "Булфото"

Условни присъди от 3 години с 5-годишен изпитателен срок произнесе Окръжният съд в Габрово за двама акушергинеколози, обвинени за смърт на родилка и бебето й през 2013 г., съобщава "24 часа".

Още по темата

Ексначалникът на АГ отделението д-р Димитър Ангелов и дежурната лекарка, водила раждането, д-р Севдалина Колева са лишени от права за три години.

Двама лекари от Габровската болница са обвинени в причиняване на смърт на 30-годишната Десислава Манолова и бебето й Александър, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

На 26 септември 2013 г.в  неонатологията в Габрово издъхна новороденият син на Десислава, Александър, след дълбока аспирация на околоплодни води и неизвършено секцио. Майката разви сепсис от смъртоносен стафилокок и бе преместена в тежко състояние в болницата в Плевен, където издъхна на 4 октомври.

Лекарите вече веднъж бяха признати за виновни, че нарушили разпоредби на Закона за здравето и други подзаконови актове, регламентиращи дейността им, с което причинили смъртта на бебето и майката. През 2016 г. Окръжният съд даде 5- годишна ефективна присъда на д-р Ангелов и 3 години условно за д-р Колева. Те бяха лишени от лекарски права за срок от 3 години. Подсъдимите обжалваха пред апелативния съд, който ги отмени и върна делото на прокуратурата.

Така то се гледа за втори път в Габрово. Присъдите не са окончателни и могат да се атакуват пред Апелативния съд.

Коментари Напиши коментар

17

кви 3 години,бе

преди 3 години

В Щатите с тях е свършено!Мой познат лекар в Щатите денонощно е в болницата,и продължава да учи!Прибира се за един ден,и обратно на работа!Много добре знае,че при грешка е аут!

16

пипи дългото чорапче

преди 3 години

М да. .Вчера анкета за образование и възпитание днес за лекарски грешки,а преди 2 дни отнето дете.Обърнете назад в новините и ще видите едно и също всяка година.Плюс нови цени, криминални истории за убийства и кражби.Остана да пишат подред за полиция,транспорт,програми и светло бъдеще.А на бас че мога да позная утре някоя новина

15

Подигравка е това

преди 3 години

В медицината има случаи на грешки, за които после лекарите съжаляват. Но при показания за секцио да я карат да ражда естествено и да убият родилката и бебето е ултра голяма небрежност и следва да има ефективни присъди. Тези кой знае още колко деца са направили инвалиди за цял живот от мърлящина