Снимка: Кадър, Bulgaria ON AIR

Заради некоректно организирана екскурзия 60 наши сънародници останаха без вечеря на Нова година, а някои и без хотел. Екскурзоводката Елизабет Мечкарска обяснила, че е загубила парите им.

През 2011 година на нея се доверяват детските танцови състави на Костинброд и Сливница. Разчитат, че тя ще организира ходенето им до Истанбул, където да участват във фолклорен фестивал. Оказало се обаче, че тя е платила друго пътуване с техните пари.

Още по темата

"Тя каза, че трябва да се плати предварително. Платихме около 10 000 хиляди лева и тръгнахме. Всичко беше хубаво, весело. За съжаление всичко това се провали", сподели ръководителят на групите Ангел Кьосев пред Bulgaria ON AIR.

Софийският градски съд осъдил Мечкарска да възстанови около 10 хиляди лева, които е взела за проваленото пътуване. Тя обаче върнала само 700 лева, а когато 5-годишният давностен срок изтекъл, поискала да се прекрати производството срещу нея и да се вдигне запорът от сметките ѝ.

"Това е уникален случай. Той е по-различен от класическите. Към момента няма съществени оплаквания. Самият случай говори за дълбока концептуална грешка в българския туризъм. Европейското мислене и директиви са насочени към това, че всеки пътуващ европейски гражданин, когато купува почивка чрез туроператор, парите са негови до момента, в който получат продукта такъв, какъвто е", обясни Румен Драганов от Института за оценки и анлизи в туризма.

По неговите думи ние сме измамили ЕС, когато сме променили Закона за туризма по начин, по който не уреждаме собствеността на парите на този, който е платил за почивка.

Експертът обясни още, че няма нагласи за създаване на такива гаранции у нас. По думите му става въпрос за дълбока некомпетентност. Според Драганов в Министерството на туризма няма образовани кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase