Снимка: кадър Нова тв

Прокуратурата поиска съдът да върне в ареста бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. От 26 септември той е под "домашен арест", но след публикации, че вечеря в ресторант, прокуратурата се самосезира.  От държавното обвинение съобщават, че е постъпила информация от МВР, че Чоков вече не го придвижват с болнична носилка.

Още по темата

Вчера Ценко Чоков е имал разрешение да се отклони от мярката „домашен арест“, но за да посети стоматолог, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Вчера беше разпространена информация, че около 19.30 ч. Ценко Чоков се е намирал в столично заведение. Тази информация беше потвърдена и с докладна записка от СДВР. Според сигнала лицето е установено в заведение в кв. „Драгалевци“ във видимо отлично здравословно състояние", посочи Арнаудова, пише "Фокус".

"А със сигурност заведението, в което е установено лицето, не е стоматологичен кабинет“, заяви Арнаудова.

Тя обясни, че е налице неизпълнение на мярка за неотклонение, което е основание за прокуратурата да поиска от съда промяна на мярката за неотклонение в по-тежка.
 
Ценко Чоков е осъден на първа инстанция за причиняване на средна телесна повреда, отвличане и палеж и е с присъда 4 години и шест месеца затвор.

Районната прокуратура в София се е самосезирала и образува наказателно производство за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков в съда.

Обвиненията срещу Чоков дойдоха след серия от репортажи от село Галиче и обвинения от страна на негови съселяни за тормоз, включително и за палеж на автомобили.

Като начало скандалният кмет на Галиче стана национално известен при провеждането на местните избори, когато заведе на курорт част от съселяните си, а тържеството за победата му на изборите беше с впечатляващо музикално оформление.

През октомври 2017 г. ВАС реши, че Чоков вече не е кмет на Галиче. Решението на ВАС беше след повече от четири месеца след постановлението на административния съд на Враца. Върховните съдии потвърдиха решението Ценко Чоков да бъде отстранен от поста.

Съдът тогава отмени решението на Общинската избирателна комисия от началото на май месец, която се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му, отменяйки решението на ЦИК за предсрочно прекратяване на мандата му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase