Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев заяви, че винаги се е водил от интересите на общината и всички решения, които е взимал не са били еднолични.

Въпреки това той си тръгна от Националната следствена служба с обвинение за престъпление по служба и с мярка за неотклонение "Подписка".

Още по темата

Според прокуратурата Крусев трябва да отговаря за това, че е нарушил служебните си задължения, като е променил условията на обществената поръчка за ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев".

Крусев заяви, че не се притеснява от обвинението. Според него промяната на виброизолационната настилка на "Граф Игнатиев" е станала след санкция на експертен съвет от 29 души.

Според него не може да се каже, че ремонтът е красив или грозен, той още не е приключил.

Крусев напусна поста на зам.-кмет на 4 декември именно заради обвиненията на прокуратурата.

"Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата", мотивира се тогава той.

Крусев обясни, че в качеството си на възложител на процедурата носи отговорност.

"Ако съм бил подведен от проектант или друг участник в целия процес по направата на проекта, се надявам Прокуратурата да го установи", каза още той през миналата седмица.

Крусев бе зам.-кмет на София малко повече от година, пост, който зае, след като предшественикът му Любомир Христов също подаде оставка след скандал с ремонт на спирки.

В края на октомври държавното обвинение започна проверка след информации за нарушения на Закона за обществените поръчки за ремонта на "Граф Игнатиев", който е на стойност 24 милиона лева.

В основата на съмненията за злоупотреби при търга бяха т. нар. виброизолационни подложки по трамвайното трасе. Те би трябвало да поемат до 80% от трусовете, предизвиквани от трамваите. С този аргумент Столичната община поставя стриктни изисквания в обявената обществена поръчка. Тези подложки трябва да са изработени от нов материал и да са с маса около 5 килограма на квадратен метър.

За участие в търга са допуснати 4 фирми. Две отпадат, защото не отговарят на изискванията. Едната фирма - "ПСТ Градска среда Зона 2", е отстранена, защото предлага виброизолационни подложки с маса над 15 килограма на квадратен метър или три пъти повече от изискването.

В крайна сметка победител в конкурса е "Джи Пи Груп". Но според инициативата "Спаси София", след като печели търга, фирмата започва да полага съвсем различен материал.

Но промяната на вида на използваните подложки не е по решение на победителя в търга. Повече от месец, след като "Джи Пи Груп" вече е започнала строителните дейности, възложителят Столичната община променя изискването за материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар