Снимка: архив "Булфото"

Във Велинград няма да се добива волфрам. Върховният административен съд не е уважил претенциите на фирмата инвеститор към регионалната екоинспекция в Пазарджик, която обяви, че разработването на волфрамово находище би се отразило негативно върху околната среда и здравето на хората, информира БНР.

Още по темата

Върховните магистрати са се съобразили с изготвената оценка върху въздействието на околната среда. В нея екоинспекторите категорично са заявили, че е недопустимо да се извършва добив на волфрам в местността "Грънчарица" до Велинград, тъй като там се намират санитарно-охранителните зони на питейната вода, с която се снабдява градът.

Съдът отхвърли искането на фирмата инвеститор за отмяна на решението на Басейнова дирекция, с което са узаконени въпросните санитарни зони.

Намерението за добив на волфрам в района предизвика преди време протеста на жителите на Велинград и те събраха подписка от над 11 хиляди души, в която казаха, че няма да допуснат замърсител в курортния град.

Решението на ВАС е окончателно.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 4 месеца

Ако наистина е опасно за здравето на хората, аман ти и от 700 - те работни места когато започнат заболяванията и децата с проблеми. Ако отказа е обоснован изобщо не трябва да се лакомиш за работните места.

4

Анонимен

преди 4 месеца

Дивотията и руския интерес преди всичко...

Интересно кой е толкова голям специалист по добив на волфрам в Пазарджишката община?

Проектът е бил за 30 години напред с отваряне на 700 работни места и редовни приходи за общоната.

3

Анонимен

преди 4 месеца

Шо рошоидите ще направят друга врътка, под друг предлог.. ...ще платят тук-таме, ще вдигнат с някой грант НПО-тата, "медиите" си... ...и накрая даже ще се окаже, че така се защитава околната среда! ...това да не ви е лифта в Банско, тука е интереса на "началници", не на електорат, камо ли народ!