Снимка: архив Reuters

Окръжната прокуратура във Варна внесе искане в съда за временното задържане под стража на руски гражданин, издирван със заповед за арест от САЩ за компютърни измами за поне 7 млн. долара, съобщава "24 часа".

Още по темата

Искането е за временното задържане за срок до 60 дни с последваща екстрация в САЩ на руския гражданин Александър Ж.

38-годишният гражданин на Русия се издирва със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара.

Престъплението е извършено в периода от септември 2014 г. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете.

Руският гражданин притежава и българска лична карта и живее във Варна. Първоначално той е бил задържан за 24 часа, след което Окръжната прокуратура го задържа за срок до 72 часа, до изтичането на които издирваният трябва да бъде доведен пред съда за произнасяне по искането на прокуратурата за временното му задържане за срок до 60 дни, определен в Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase