Снимка: Bulgaria On Air

В края на септември британски гражданин стана жертва на тежък побой от футболни хулигани след края на мача ЦСКА – София и Левски.

Леон Кофи работи като търговски представител в български офис на международна компания и е бил нападнат пред сградата на МВР, докато се прибирал към дома си. Мъжът е бил заедно с двама свои колеги, но е бил жестоко пребит от ултрасите.

Защо се стига до това? Разказ от първо лице пред Bulgaria ON AIR.

"Бях много шокиран от това, което видяхме. Беше като малка армия. Хората бяха облечени в униформи, имаха структура, имаха лидери пред тях, бяха много организирани", раказа Леон Кофи

Още по темата

Мъжът е категоричен, че побоят над него е станал от расистки подбуди. Неговите приятели и колеги, които са от арабски произход, са успели да избягат. Кофи сподели, че цялата агресия на десетките футболни запалянковци се е изляла върху него, защото бил най-тъмен.

При сбиването Кофи изпада в безсъзнание и е откаран в болница, но преди да бъде приет в "Пирогов", други две лечебни заведения отказват да го лекуват, а самият британец няма обяснение за това.

Леон претърпява операция и прекарва две седмици в Клиниката по неврохирургия.

Той разказа още, че малко преди случката е видял полицейски автомобил в близост до мястото на инцидента, до който се е опитал да стигне при нападението, но не е успял.

Британският гражданин сподели още, че и друг път е бил обект на расистки прояви към него, но далеч по-безобидни.

По случая е образувано досъдебно производство, а сега Българският хелзински комитет ще му осигури правна помощ.

Радослав Стоянов от БХК каза, че вече са иззети записи от видеокамери, но тези от самата сграда на МВР още ги няма.

"Всичко зависи от разследващите органи, ако не бъдат установени лица, ние ще положим максимални усилия разследването да продължи", категоричен беше той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase