Снимка: Facebok

Видео 11.10.2018

Арестът на Северин: Бърз или прибързан? Доказателства – има ли?

В продължение на 4 дни разследващи и топкриминалисти издирваха предполагаемия извършител на жестокото убийстова на Виктория Маринова от Русе – 21-годишният Северин Красимиров, който беше задържан в германския град Щаде, където, по непотвърдена информация, е направил самопризнания.

Заключението на разследващите е, че спонтанното нападение и жестоката агресия са заради алкохолен запой.

Колко солидни са доказателствата срещу предполагаемия извършител и достатъчни ли са той да бъде екстрадиран? Избърза ли прокуратурата?

"Ако говорим за съдебен процес – то той е опропастен още отсега. Представата на МВР за разследване и за събиране на доказателства е да се изправят пред медиите и да кажат какво имат и какво нямат. ДНК експертиза за два дни, както те обявиха, няма как да стане. Службите акцентираха върху етноса на заподозрения. Дори и той да е истинският извършител, МВР и прокуратурата омазаха целия процес. Аз не видях твърди доказателства, че този Северин е извършител на убийството", отбеляза адвокат Николай Хаджигенов.

Още по темата

Според него дори и експертизата да е перфектна, много често престъпниците се освобождават поради неизрядната работа на институциите.

"Обявяването на полицейска регистрация, по отношение на малолетен, е нарушение на закона. Това, което обявява МВР трябва да се гледа много скептично. Единственият начин едно публично учреждение да работи, е то да бъде подложено на обществен натиск. Самопризнанието по нашето законодателство не е достатъчно", посочи юристът пред Bulgaria ON AIR.

На свой ред криминалистът Иван Савов изтъкна, че всички взимащи отношение по темата със смъртта на Виктория са искали бързи процеси, сега пък оплакването е, че институциите много бързали.

"Чудя се дали не живея в психодиспансер, а не държава. МВР не работи. Системата е спъната. Това, че е оповестен етносът на заподозрения не е проблем. Хубавото е, че лицето е задържано. Това, което знам аз, е, че е направил самопризнания пред немските власти. Срокът за екстрадиране е до 40 дни. Това лице няма как да бъде задържано от немските власти случайно. Раздува се едно тежко криминално престъпление. Хиляди писачи и случайни хора се упражняват и се правят на разследващи на гърба на една трагедия", настоя той.

Савов напомни, че трудът на разследващите органи трябва да бъде оценен, а не всеки да ги напада.

"Колкото и да не вярваме в държавността, все пак живеем в тази страна. Трябва да има някакъв ред. Ако се поддадем на лесната тенденция да мразим, без да имаме реална информация, то ние наистина ще се превърнем в психодиспансер", завърши той.

Коментари Напиши коментар

75

60236

преди 7 месеца

Ако убият някой журналист, който разследва, ще е ясно защо, и даже и най-простите няма да повярват на история като тази. Ако обаче искат показно убийство, за да сплашат - какво по-добро от провинциална журналистка, която преди една седмица се е проявила като "смела".

74

Прасе с каска

преди 7 месеца

Започна защитата на примата престъпник.
На тая продажница и пожелавам близка среща с подобен ***.
Ако оцелее после да видим дали ще ги затитава.

73

Анонимен

преди 7 месеца

Защо му е на невинния човек адвокат?