11-годишната Никол, която бе убита миналата година от осмокласника Иван, е успяла да позвъни на майка си минути преди смъртта си. Така разследващите са научили времето на убийството. Никол е звъннала на майка си в 17:10 на фаталния 20 август. След това връзката с нея прекъсва. Малко по-късно тялото й е открито в бл. 108 в бургаския кв. "Меден рудник".

Патоанатоми установяват, че Никол е починала след като я срязана сънната й артерия. 13 месеца по-късно Бургаският окръжен съд осъди за жестокото престъпление осмокласника с лека умствена изостаналост Иван Иванов.

На 20 септември съдия Стефан Стойков прочете присъдата, определена единодушно от съдийския състав - 8 г. затвор при първоначален общ режим и 150 000 лв. кръвнина за майката на убитото дете Мими Ставрева.

Наблюдаващият прокурор Ангел Ангелов пледира за 7 г. затвор при максимално наказание от 10 г., тъй като подсъдимият е бил непълнолетен по време на убийството. Съдът обаче счете, че заради обществената опасност наказанието трябва да е завишено.

Още по темата

Присъдата не е окончателна, тя може да бъде обжалвана пред Апелативния съд. Тезата на защитата, че Иван е дете с умствена изостаналост и не е разбирал смисъла и значението на действията си, бе оборена от експертите.

Съдебнопсихиатрична експертиза доказа, че осмокласникът е бил вменяем по време на деянието, а тестове показали доста висок коефициент на интелигентност. В училище с момчето работели ресурсни учители, които му помагали в усвояването на материала. В клас обаче той не е имал никакви прояви, които да подскажат, че е способен на опасна агресия.

"Има известна степен на намален умствен капацитет, но според вещите лица и според начина, по който момчето живее и борави с техника, не става въпрос за сериозно изоставане. Напротив, коефициентът му на интелигентност е 82. Той е с гранична стойност, не е в тежка фаза на умствена изостаналост", коментира съдия Стойков. Според магистрата у Иван липсвала онази ценностна база, свързана с живота на човека.

"За него няма такава сигурна ценност, така е възпитан. Искал е да накаже момичето. Спирачката, която трябва да я има в душата му, я няма. Лесно реагира. Но в този случай не става дума само за конкретната причина, че му е отказана близост. Една голяма част от разсъжденията му са резултат от изкривената представа на обществото за това как трябва да се развиват децата ни", коментира съдия Стойков.

Осмокласникът Иван и четвъртокласничката Никол се запознават в социалните мрежи. Активно общуват във Facebook, където момичето има над 2000 приятелства. На живо се виждат два пъти - в началото на август и в деня на убийството.

На 20 август убиецът и жертвата се срещат на площад "Тройката" и се отправят нагоре по ул. "Александровска" към Централната спирка до Бургаския свободен университет. Според първоначалната версия двамата искали да пушат наргиле, затова решили да се качат на покрива на блока.

Малко след 17 часа Никол и Иван влезли в асансьора. Внезапно младежът се опитал да прегърне и целуне Никол, но тя се отдръпнала.

Уплашено, момичето опитало да обясни, че си има приятел, и че не иска да има нищо общо с Иван, защото той е много по-голям от нея. Точно в този момент Никол набрала номера на майка си, но повикването трае едва няколко секунди. Ядосан и същевременно обиден, Иван извадил кухненски нож с 20-сантиметрово острие от джоба на панталона си и го забил във врата ѝ.

Докато бягал по стълбите, изхвърлил ножа на една от площадките между етажите. Окървавената кабина с мъртвото момиче останала горе. Около 17:30 ч дете от третия етаж извикало асансьора. Писъците му оглушили входа, когато отворило вратата.

Преди да изостави смъртно ранената Никол 15-годишният Иван взел телефона и раницата ѝ. Апаратът бил с парола и в опитите си да го отключи, за да изтрие разговорите помежду им, набрал телефона на Никол от своя телефон. Това е станало в 17:14 ч - само 3-4 минути след убийството, установява една от техническите експертизи. Понеже не успял да счупи телефона, го хвърлил в контейнер близо до бл. 108. По време на разследването Иван посочва точното място и апаратът е открит там.

След като заклал Никол, си купил снакс и поиграл на криеница с по-малките деца от квартала, с които обичайно общувал. Той избягвал контакти с тези на неговата възраст и по-големи, защото го биели, твърдят родителите му.

Иван е арестуван часове след убийството и прави частични самопризнания. Обяснява, че искал само да "бодне" Никол, за да я накаже. Левичарят замахнал и нанесъл само един удар в дясната част на шията на момичето, но той се оказал фатален.

По време на досъдебното производство Иван отговаря само с "Да" и "Не" на въпросите, без да признава за убийството. Едва в съдебната фаза на разследането той започнал да обяснява, че извършителят е непознат по-голям младеж, който влязъл в асансьора на 6-ия етаж. В кабината непознатият хванал ръката на Иван, пъхнал нож в нея и замахнал към Никол. Въпреки абсурдното звучене тази версия също е проверявана, но не е открита никаква следа.

Когато съдебният процес, който се гледа при закрити врата, приключва и на подсъдимия е дадена последна дума, Иван казва: "Съжалявам" и допълва, че повече няма да прави така. Пред родителите си момчето продължава да отрича за убийството. От юни преместили Иван в Бойчиновци и оттогава редовно плачел по телефона на майка си, че го бият и тормозят психически.

"Синът ми никога няма да тръгне с нож, той е бил на разходка. Няма причина да убива. Това за ревността... няма такива неща. Дай му работа, всичката ще я свърши. Една камара камъни да го накараш да премести, ще го направи. В училище не беше добър ученик, но никога не е бил агресивен", сподели баща му Димитър Иванов.

Майката Донка допълва: "Вярвам, че не е той. Никога не ме е лъгал, за всяко нещо е споделял. Някой по-голям е истинският убиец. Моят син от биология не разбира, нито знае къде са тези артерии, нито може сам с ножа да отреже нещо. За Никол ми каза само, че не я е познавал, а се срещнали в центъра и тя го накарала да го заведе до този блок".

Донка не се е срещала с майката на Никол. За първи път двете се видяха в съда. "Каквато и присъда да му дадат, тя ще е малка. За мен трябва да е до живот. Убил я, защото се издразнил?! Това не може да е оправдание за такова престъпление", казва Мими Ставрева, майката на жертвата.

Ден след убийството бащата на Никол - Любомир Йончев, пристигна от Лондон, където живее от няколко години. Пред "24 часа" той споделя, че в 16:18 ч на 20 август ѝ праща съобщение по мобилен чат. Вижда, че детето го е прочело, но не отговаря, което било абсолютно необичайно.

"Имахме планове, Никол искаше да отидем в Дубай. Бяхме решили всяко лято да пътуваме. Само ако знаех, че това лято ще ни е последно. Бях готов да легна до нея в гробищата", каза той.

Прокуратурата твърди, че трети човек в кабината не е имало.

"Беше направено и невъзможното, за да се изследва обстоятелство за трети човек. Иван е разказал това и по време на психиатрично-психологическото изследване. Самите вещи лица го изключват като вероятност, но го отразяват като негова позиция", казва набюдаващият прокурор Ангел Ангелов от Бургаската окръжна прокуратура.

"Безспорно се доказа от всички други доказателства, че са били двамата с Никол в асансьора, той е посегнал да я прегърне или да я целуне, но тя го е отблъснала", каза още прокурор Ангелов.

Той определя версията на Иван за трети човек като защитна реакция: "Нормално е като всяко дете с такава психика да търси някакво оправдание. Измислил е това, но в делото няма никакви доказателства. Изключително внимателно е разследвано в тази посока. Делата, при които извършителите са непълнолетни, са особени. Те се разследват от специално подготвени хора, събира се много голям обем доказателствен материал относно личностната характеристика на подсъдимия, в случая на Иван, както и на родителите му. Жалкото е, че изобщо има такова дело".

Зам.-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова допълва, че дела, при които подсъдимите са непълнолетни, се работят приоритетно и заради спецификата, и заради широкия обществен отзвук.

Коментари Напиши коментар

12

Discovery

преди 7 месеца

До 13:
А бе професоре... какво сравняваш твойто детство с тва на сегашните дечурлига, разликата е от небето до земята. Не се чуди, защо има 2000 фр във фейса и защо си имала приятел, чуди се защо всеки носи ножаги, патлаци и т.н... неща...

11

Анонимен

преди 7 месеца

само на мен ли ми направи впечатление, че на 11 години "си имала приятел и не иска да има нищо общо с Иван", има над 2000 приятелства във ФБ, ходи да пуши наргиле с батковци, този в 8 клас носи 20 см острие в джоба си.... аз на 11 гледах том и джери... явно съм бил умствено изостанал... жалко за обществото ни...

10

Пепи

преди 7 месеца

"лека умствена изостаналост на Иван Иванов"
С какво Никол или който и да е друг е виновен за " ЛЕКАТА " изостаналост.
Като имат проблеми да се лекуват или отговорните родители и институции да се грижат адекватно....
Не да си ходят по улиците и да ръгат щото може.