Архив: Булфото

Специализираната прокуратура предяви обвиненията на четвърти привлечен под наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за производство и продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

По същото дело Специализираният наказателен съд вече постанови "Задържане под стража" на бизнесмена Миню Стайков и още две лица.

Четвъртият обвиняем е свързан с производството на цигари в нелегалната фабрика в Карнобат и продажбата им на черния пазар.

Още по темата

По време на операцията, станала известна като "Карнобаттабак", четвъртият обвиняем не е бил открит и е бил обявен за общодържавно издирване.

На 11 септември той е бил задържан за 72 часа в ареста. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на най-строгата мярка за неотклонение и за него.

В рамките на продължаващото разследване са били извършени и нови претърсвания и изземвания в Карнобат.

Намерени и иззети са близо 130 000 лева в брой, за които има доказателства, че са съхранявани от компанията "СИС индъстрис", свързана с бизнесмена Миню Стайков.

Установява се произходът на парите и дали са придобити чрез престъпна дейност, в т.ч. тази, за която е образувано досъдебното производство.

Специализираната прокуратура влезе в началото на септември в офисите на "Винпром Карнобат", "Сис индустрийс" и "Топаз мел" в акция срещу укриване на данъци и пране на пари.

Тогава бизнесменът Миню Стайков, собственик на "Винпром Карнобат", и още 10 души бяха задържани.

Разплитането на схемата, за която е задържан бизнесмена, започнала преди 2 месеца, когато е било образувано и делото. Това станало, когато ГДБОП ударили фабрика за производство на цигари в Карнобат. В нея работили граждани от Армения, които изобщо не напускали помещенията. В тях имало фитнеси, бани и всички удобсттва.

Седмичната печалба на фабриката била около 6 млн лева., по оперативна информация работили от около 2015 г. тогава обаче прокурорите не задържали никой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase