Снимка: БТА

Данни, че бизнесменът Миню Стайков и синът му Стайко Стайков имат нелегална фабрика за цигари в Ихтиман, разбита наскоро, изнесе спецпрокурор Ангел Кънев в съда.

Още по темата
Към 15 ч Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на карнобатския кмет Иван Димитров се изправиха пред съда по искане на прокуратурата да им бъдат наложени постоянни арести.

Те са обвинени за участие в престъпна група, разпространявала цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Прокурор Кънев не даде много подробности каква е била ролята на Стайков-син и баща във фабриката в Ихтиман, но се съсредоточи върху другата фабрика за незаконни цигари в Карнобат, предаде "24 часа".

Според обвинението едно от доказателствата, което свързва Стайков с производството на цигари в Карнобат, е товарно ремарке с цигари, открито в двора на постройката, собственост на Кичка Хазърбасанова. Тя е роднина на шурея на Стайков и на самия Стайков, обясни прокурор Кънев.

Адвокатът на Стайков - Лъчезар Таков, обяви, че клиентът му е пришит към обвинението за престъпна група, защото е родом от Карнобат и е най-известният индистриалец в района.

Таков представи Стайков и като най-големият работодател в региона, в чийто фирми работят над 3000 души. "Няма нито едно доказателство срещу него. Единственият човек, който познава т.нар. престъпна група, е синът му.

За подозренията на прокуратурата, че Стайков е замесен във фабрика за цигари в Ихтиман, Таков посочи само, че по този случай спецсъдът е отказал на прокуратурата разрешение да подслушват Миню Стайков.

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста собственика на "Винпром Карнобат", Иван Димитров и Белун Хазърбасанов.

Според съдията по делото може да се направи обосновано предположение за участието на Стайков в престъпната група. Също така имало доказателства, че той е създал условия и организация за извършване на данъчни престъпления чрез регистриране на голям брой търговски дружества на свързани с него лица, които той реално контролирал.

Опасност за укриване няма за никого от обвиняемите, каза още съдът. Като допълни обаче, че има опасност те да извършат нови престъпления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase