Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Щетата, която е нанесла на държавния бюджет откритата край Карнобат нелегална фабрика за цигари, възлиза над 70 млн. лева, пресметна директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е в Карнобат, за да следи следствените действия в офиси на "Винпром Карнобат", "Сис Индъстрийс" и "Топаз Мел", свързани с подозрения за укриване на данъци.

Още по темата

Претърсванията и изземанията на документи и други веществени доказателства се провеждат в района на Карнобат и в София.

Разплитането на схемата, за която е задържан бизнесмена Миньо Стайков започнала преди 2 месеца, след като ГДБОП удари фабриката за производство на цигари в Карнобат.

"Към момента тук са обезпечени и се провеждат претърсвания и изземвания в 12 обекта. Това са както фабриката, така и няколко други предприятия, а също така и свързани с тях дъщерни търговски дружества. Към момента е задържано за 24 часа лицето Миньо Стайков", каза още Сарафов.

Той добави, че досъдебното производство е образувано за пране на пари, данъчни престъпления и незаконно притежание на акцизни стоки без бандерол, а основният предмет на делото е свързан с разкритата от Специализираната прокуратура нелегална фабрика за производство на цигари.

"Мерки досега не бяха предприети, тъй като нуждите на разследването и на държавата предполагат да бъдат хванати "едрите риби“ - организаторите и ръководителите на това нелегално производство", посочи още Сарафов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase