Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Наркотрафикантът Будимир Куйович, който поиска да бъде освободен предсрочно от затвора, ще трябва да излежи присъдата си докрай. Според състав на СГС черногорецът все още не се е поправил достатъчно.

Още по темата

Куйович поиска са излезе предсрочно на свобода, защото му остават още 4 години, 3 месеца и 15 дни, т.е повече от половината от присъдата е изтърпял, а и осъзнал грешките си.

До този момент той е излежал 11 години, 8 месеца и 15 дни, от които 8 години, 8 месеца и 11 дни реално зад решетки, а 3 години и 4 дни му се приспадат от работа.

Съдът отчете този факт, но също така отбеляза, че Куйович има 4 присъди от 2008 до 2009 г. Така също е подал молбата за условно предсрочно освобождаване 8 месеца след като е настъпила възможността да се възползва от този текст от закона.

Куйович вече изтърпява присъдата си в затворническото общежитие в Казичене. Докато е бил в Софийския затвор, той е работел като бояджия. След това е работил като озеленител и в столовата. Той е бил награждаван и с 5 дни домашен отпуск. 

Куйович беше осъден окончателно от ВКС на 16 години затвор през 2010 г. за ръководство и участие в организирана престъпна с цел трафик на наркотици.

Той беше арстуван на 31 декември 2007 г. като организатор на група, вкарвала дрога от Турция през България за ЕС. Ден по-рано на ГКПП Капитан Андреево бяха задържани 60 кг дрога на стойност 10 млн. лв., транспортирани от един от аверите му. Спецакцията по задържането на Куйович в Пловдив бе проведена под ръководството на тогавашния шеф на БОП в града, а по-късно и главен секретар на МВР Калин Георгиев.

На 1 февруари 2010 г. Върховният касационен съд окончателно призна Куйович за виновен. По време на процеса наркобосът предизвика поредица от скандали. Пред репортери в Съдебната палата той заяви, че "докато имал бизнес в България, плащал на тогавашния вътрешен министър Румен Петков и главния секретар на МВР Валентин Петров".

По случая "Куйович" беше създадена в парламента временна анкетна комисия. Резултатът от нейния доклад е, че по отношение на Будимир Куйович не е упражнявано покровителство от ръководството на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар