Кадър: YouTube

Три дни след като антимафиоти от ГДБОП закопчаха бандата на Димитър Желязков-Митьо Очите, същото споходи и тартора ѝ. Той бе спипан в луксозен хотел на площад "Таксим" в Истанбул.

Още по темата

Покрай несебърския бос в хотел "Рамада" турските полицаи щракнали белезници и на общинския съветник на БСП от Бургас Бенчо Бенчев, зърнен бос, който води активен политически живот у нас. Столетницата вече му поиска главата, но… решението е на бизнесмена.

Бенчев се прочу най-вече с това, че кара поръчков "Ролс-ройс" за 200 000 евро, което ядоса соцлидерката Корнелия Нинова.

За него лоша дума в Бургас обаче не може да се чуе, защото общинарят храни пенсионери и дарява пари за църкви.

В турската компания на Очите били и бившият депутат от ДПС Несрин Узун и бизнесмени, които също са арестувани, а и вече върнати у нас. Те най-вероятно ще бъдат освободени, тъй като срещу тях няма обвинение, че са били членове на бандата на Митьо.

Несебърският бос излязъл от България на 30 юли за почивка с любима жена в Гърция. Като научил за акцията Митьо Очите напуснал Гърция с колата на Бенчев. Влязъл в Турция и заедно с приятелката си и общинаря отседнали в "Рамада". Там ги чакали другите техни приятели.

Очите не бил регистриран като гост на хотела. Той спял в наетата от Бенчев стая. Управата на хотела нямала представа, че при тях се крие издирван с червена бюлетина от Интерпол.

Тепърва разследващите ще установяват дали да подведат под отговорност Бенчев, който на практика е укривал Очите в истанбулския хотел.

През цялото време българските и турските власти са следили местоположението на Очите.

Разследващи разказаха пред "24 часа", че той не предполагал, че бандата му ще бъде заловена в негово отсъствие.

Прокуратурата предполага, че връщането му от Турция у нас ще бъде скоро. Към момента Митьо Очите е в турски затвор и чака дело за екстрадицията му в България. То може да се прескочи, ако несебърският бос сам пожелае да се върне.

Според обвинението бандата му, която се състои от общо 9 мъже, е рекетирала печеливши бизнеси по Южното Черноморие. Ако собственик на погребална агенция, такси или вендинг автомат не отчитал такса "спокойствие" на групата, бил наказван със заплахи, побоища и палежи.

Спецпрокурори и следователи пък търсят доказателства, че зърненият бос и зам.-председател на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев е прал през фирмите си мръсни пари от бандата на Димитър Желязков.

Везните наклонили към тази версия, след като антимафиоти от ГДБОП намерили бележки в дома на общинаря, в които пишело колко пари трябва да се броят на Очите.

Засега срещу Бенчев няма обвинения. Тепърва ще се изготвят експертизи, които да потвърдят евентуална връзка между фирмите му и парите от бандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase