Снимка: Facebook

Нова седморна съдебномедицинска експертиза стана причина да бъдат признати за виновни петимата полицаи от Благоевград за смъртта на Чората.

Делото се точи от 2005., когато Ангел Димитров-Чората почина при арест по време на акция за наркотици.

Още по темата

На 10 ноември 2005 г. петима полицаи от БОП причакват благоевградчанина на ул. "Дойран" да слезе от колата си пред блок. Веднага го повалят на земята и го арестуват. Минути по-късно той изпада в безсъзнание. Обаждат се на спешния център. През това време правят опити да го свестят, но пристигналите бързо медици само констатирали смъртта, припомня "24 часа".

Заключението на седморната съдебномедицинска експертиза, наричана арбитражна, сега показа, че причината за смъртта на Чората е позиционна асфикция (задушаване).

По време на задържането му при акция "Респект" на 10 ноември 2005 г. той е бил повален на земята по корем с ръце на гърба с белезници. Тази поза е позната като hog-tie. Смъртта е настъпила за около 6 мин.

Становището на вещите лица е особено важно при постановяване на решението на магистратите по делото за смъртта на Чората, подсъдими по което са полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

Преди дни петимата бяха признати за виновни, че при изпълнение на служебните си задължения са причинили смърт по непредпазливост на Чората. Наказателното преследване обаче срещу тях трябва да се прекрати поради изтекла абсолютна давност.

Те са оправдани по първоначалното обвинение за умишлено убийство в качеството им на длъжностни лица. Петимата солидарно с ОД на МВР трябва да изплатят на 18-годишния син на Димитров 70 хил. лв., а на родителите му и майката на детето му - по 25 хил. лв. Решението може да се обжалва пред ВКС.

От тричленния състав на съда един от магистратите е бил против решението и е написал особено мнение. Кап. Даниел Луков е категоричен, че полицаите са невинни, защото не са могли да предвидят настъпването на смъртта и тя е "случайно деяние" по чл. 15 от НК, което не се наказва.

До новото разглеждане на делото се стигна след искане на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване, провокирано от решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Петимата участници в акцията бяха обвинени в убийство. Делото бе гледано от военен съд.

Първо бяха признати за виновни за умишлено убийство, като зам.-шефът на РЗБОП Мирослав Писов получи 18 г. затвор, а колегите му - по 16 г. След това присъдите бяха намалени наполовина. Делото мина по различни инстанции и бе връщано няколко пъти, а накрая през 2011 г. ВКС окончателно оправда служителите на реда.

Родителите на починалия - Райчо и Адриана Димитрови, както и Анита Велянова, с която живеел на семейни начала и имат момче, пратиха жалба срещу България в Европейския съд за правата на човека.

През 2015 г. той прие, че България е нарушила правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение. Роднините получиха 50 000 евро обезщетение. Заради тази присъда Цацаров разпореди възобновяване на делото.

Сегашното решение на военноапелативния съд не е окончателно.

"Разбира се, че ще обжалваме пред ВКС, защото смятаме, че нямаме вина за смъртта. Тя е случайно деяние и ще настояваме за пълно оневиняване. Доказателствата сочат, че смъртта е в резултат на позиционна асфикция, а не от нанесени травматични увреждания, както някои твърдят", каза Мирослав Писов.

Той допълни, че позата при ареста е регламентирана в инструкция на МВР, а служителите не са могли да предвидят, че това ще доведе до задушаване на задържания.

"Опитахме се да окажем първа помощ. Боби провери дали не си е глътнал езика, мерихме му пулса, но, за съжаление, човекът почина", допълни Писов. Той е доволен, че съдът е разгледал много обстойно всички доказателства и най-вече съдебномедицинските експертизи.

"17 водещи лекари от най-добрите болници, направиха няколко експертизи, с които показаха, че не сме пребили Димитров. За нас това е много важно, за да разсеем всякакви съмнения", каза Писов.

Точно съдебномедицинските експертизи бяха най-спорни в делото. Първата бе направена от екип с участието на покойния вече проф. Стойчо Раданов и гласеше, че Чората е починал от тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата, което може да се получи при побой. Следващата обаче заключи, че смъртта е резултат от позиционна асфиксия. Назначената по възобновеното дело потвърди позиционната асфикция. Вещите лица изключват черепно-мозъчна травма, а разкъсването на аортата според тях не е било причинено, докато е бил жив.

Утежняващи фактори били тежки плеврални сраствания на белия дроб, други физиологични характеристики на Димитров, хронични заболявания, както и наличието на кокаин в кръвта. Категорични са, че позата при задържането "с лице към земята" сама по себе си не е животозастрашаваща. В инструкциите на МВР е посочено, че в такава поза задържаният трябва да е под непрекъснато наблюдение на полицаи. Ако се наложи да остане така по-дълго време, след 1 час трябва да се проверят крайниците му за нормално кръвообращение. В случая цялата акция е продължила 15 минути.

В същото време съдиите приемат, че полицаите са виновни за убийството по непредпазливост заради небрежност. Те не са предвиждали настъпването на фаталните последици, но са били длъжни и са могли даже да ги предотвратят. Магистратите смятат, че ако не е било принудителното притискане към земята на тялото, то човекът би бил жив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase