Снимка: Булфото, архив

Малката Никол, която беше зверски пребита в нощта на 18 април 2015 г. от акушерката Емилия Ковачева, е отключила епилепсия заради травмите. Това разказаха родителите на Никол - Румен и Станислава Димитрови, които се молят детето им да се оправи.

Още по темата

Те пристигнаха в Софийския градски съд на заседание, на което Ковачева поиска мярката й "домашен арест" да бъде заменена с по-лека, пише "24 часа“.

Съдебно-медицинската експертиза по делото срещу Емилия Ковачева сочи, че новородената Никол е била удряна с юмруци и най-вероятно – бутилка, като това е довело до уголемяване на главичката й от 34 на 37 см. Новороденото плачело болезнено и постепенно спряло да се храни, развило и анемия.

Ковачева се оправда за пореден път днес, че имала заболявания на щитовидната жлеза, развила и психическа депресия. Освен това, семейството й нямало доходи, тъй като родителите й били с ниски пенсии.

Съдът обаче не се трогна и отказа да измени домашния й арест.

Магистратите посочиха, че Ковачева е осъдена на първа инстанция на 18 години затвор за тежко умишлено престъпление, какъвто е опитът за убийство на Никол.

Акушерката не е задържана в ареста, именно заради това да полага грижи за здравето си, каза съдия Владимир Астарджиев.

Мотивите към 18-годишната присъда на Ковачева ще бъдат готови до дни, което ще отпуши възможността делото да иде на втора инстанция.

По време заседанието стана ясно, че акушерката се е отървала от 2 имота на свое име, след като получила обвинение от прокуратурата.

Единият бил апартамент в София.

С този ход най-вероятно тя иска да се измъкне, за да не плати обезщетение на родителите.

Магистратите на първа инстанция я осъдиха на 400 хил. лв. обезщетение.

"Няма значение дали Ковачева е под домашен арест или на море. За нас е важно делото да приключи с влязла в сила присъда и тя да отиде в сливенския затвор", каза бащата на Никол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase