Снимка: БНР

5 години затвор получи Христо Тиляшев за причиняване на железопътната катастрофа на гара Калояновец през юли 2014 г. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, която първоначално беше с година по-висока, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

При инцидента загина машинистът на влака Венко Тодоров и бяха причинени средни телесни повреди на четири лица. Магистратите не приеха твърдението на подсъдимия, че причина за произшествието е внезапна промяна на светлинната сигнализация, преди навлизането в гарата.

Пред Апелативния съд бяха разпитани двама полицейски служители, които са разговаряли веднага след катастрофата с подсъдимия Христо Тиляшев.

Още по темата

Пред тях той споделил, че преди катастрофата преглеждал книжката за разписанието. Опитал се е да реагира едва, когато колегата му извикал, че преминава входния семафор с над сто километра в час при разрешени четиридесет.

По делото е установено, че от страна на ръководител-движение на гара Калояновец не са допуснати нарушения при подготовката на маршрута за преминаване на влака, пътуващ от София за Варна.

Шест експертизи са изследвали състоянието на трасето и светлинната сигнализация, а също така и показанията на записващата скоростомерна лента на локомотива.

Вещите лица, повторно са потвърдили, че не са установили несъответствия между позициите на гаровите стрелки, състоянието на пулта за тяхното управление и показанията на семафорите.

Апелативните съдии прецениха, че наказанието, наложено на Христо Тиляшев следва да се намали от шест на пет години лишаване от свобода.

Подсъдимият не е осъждан, има добри характеристични данни и е преминал на работа в поделение за пътнически превози няколко седмици преди инцидента.

Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase