Снимка: архив, БулФото

Окръжният съд във Видин оправда четиримата обвиняеми за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом. При производствена авария през октомври 2014 година загинаха 15 души, а двама бяха ранени.

Почти два часа продължи обявяването на решението на присъдите по делото. Подсъдимите са оправдани по всички повдигнати обвинения.

Още по темата

Прокуратурата ще обжалва пред Апелативния съд в София, а срокът за това е две седмици. 

Обвиняеми по делото бяха тогавашният собственик на завода Валери Митков, Божидар Василев – бивш началник на отдел в ГД "Охранителна полиция", Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствената комисия към Министерството на икономиката и Палма Иванова – отговорничка за безопасността на труда в завод "Миджур".

"Присъдата ще протестираме, като очаквах по някои от обвиненията да има осъдителна присъди, но има и втора инстанция", каза след делото прокурор Мирослав Костов.

Част от процедурите нямаха обвинения във връзка с взрива и със загиналите хора, а по делото още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива, каза адвокат Стефанова, защитник на обвиняемия Валери Митков.

Собственикът на завод "Миджур" и обвиняем по делото Валери Митков обяви, че според него причина за взрива е външна намеса, тъй като няма други доказателства, че той е станал по друг начин, предаде БТА. Сред загиналите беше и синът на Митков.

Завод "Миджур" през 2014 г. е собственост на фирма "Видекс" АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси.

Делото беше гледано при закрити врата заради информация, която е държавна тайна, а заседанията започнаха през миналата година. Материалите по него бяха повече от 170 тома, а свидетелите и вещите лица над 200.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase