Кадър: Нова тв

12-годишно момиче е провесило детето на годинка и 2 месеца през остъклена тераса на 8-ия етаж на блок в столичния квартал "Разсадника".

Свидетели на смразяващата сцена станали хора от отсрещния блок. Те се обадили в полицията, а един заснел случващото се на видео и го изпратил в Нова тв.

Още по темата

На кадрите се вижда как момичето държи детето извън парапета на терасата. Първо го придържа под мишниците, после го провисва за ръчичките, като го оставя да стъпи на ламаринената стряха над прозореца на долния етаж. После вдига бебето и го прибира.

Веднага след излъчването на клипа Софийската районна прокуратура (СРП) започна проверка. Тя показала, че детето не е провесено от майка си, а от братовчедка си.

Вчера тя е отведена в полицията за разпит, който се е провел в присъствието на психолог и инспектор от Детска педагогическа стая. Няма яснота какво е провокирало това й действие.

Тъй като е малолетна, момичето не може да носи наказателна отговорност. Най-вероятно ще ѝ наложат възпитателни мерки.

Майката пък ще се сдобие с обвинение за неполагане на достатъчно родителски грижи и ако бъде осъдена, може да получи до 3 г. затвор и обществено порицание.

За случая е подаден и сигнал в Агенцията за закрила на детето. Оттам обясниха, че на терен работят от отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" в район "Възраждане", а агенцията само контролира процеса.

Бебето има по-голямо братче - на 11 години. Вчера двете деца бяха заедно с майката в полицията и се очакваше социалните да ги настанят във временен център, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase