Снимка: архив "Булфото"

Ценко Чоков, един от най-известните кметове в България, прочул се като част от престъпна банда за рекет, палежи и побой, отива в историята като кмет на Галиче.

Днес Върховният административен съд прекрати окончателно правомощията му. Така се слага точката на дългата серия съдебни решения и обжалвания срещу оставането на Чоков начело на Галиче.

Още по темата

ВАС се произнесе за отстраняването на Чоков още през октомври миналата година, но той атакува решението на общинската избирателна комисия, с която бе отстранен. Това доведе до решение и на Административния съд във Враца, който също се обяви за отстраняването на Чоков от поста.

Днешното решение на ВАС оставя в сила решението на Административния съд на Враца. Мотивите на всички институции и инстанции са, че Чоков не е ползвал законно право на неплатен отпуск, защото неплатеният отпуск се отпуска със съгласие на работодателя, а в случая такъв липсва.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Чоков, синът му Мартин и още шестима души бяха задържани през май 2016 след специализирана акция на полицията.

Обвиненията срещу него са пет – за ръководене на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на средни телесни повреди и палежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase