Снимка: Булфото, архив

С условна присъда се отърва 21-годишен, убил с юмрук мъж заради забележка. Решението за това е на Окръжния съд във Велико Търново.

Магистратите присъдиха 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок на студента като го признаха за виновен в престъпление по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Делото бе разгледано по съкратената процедура и наказанието бе редуцирано от 4 години и 6 месеца на 3 години, уточниха от Съдебната палата.

Престъплението е извършено на 5 януари 2017 г. около 21:30 ч. 21-годишният Любомир Дерменджиев и група младежи, членове на фен клуб на футболен клуб, след провеждане на събрание на клуба, отишли с три леки автомобила в кв. "Зона Б".

Решили да сплашат с пиратки и бомбички ромите, които обитават два общински жилищни блока там.

С поставени на главите шапки и маски започнали да викат и пеят, както и да гърмят в междублоковото пространство.

Когато футболните фенове се оттегляли обратно към автомобилите, на пътя им се изпречил 47-годишният Христомир Владимиров.

Той излязъл, за да разходи кучето си. Направил забележка на младежите, като подвикнал след тях, че това, което правели, не е хубаво. Тогава Любомир се върнал и му нанесъл удар с юмрук в областта на главата, с който го повалил по гръб на земята.

Мъжът ударил главата си в заледения асфалт и не помръднал повече. Момчетата от групата го хванали и го преместили встрани до бордюра, след което побягнали към автомобилите, качили се в тях и потеглили.

Пострадалият бил откаран в болница с тежка черепно-мозъчна травма и въпреки последвалото лечение, починал 20 дни по-късно, без да излезе от кома.

Любомир е осъден също да плати 100 000 лв. кръвнина на майката на починалия. Присъдени са му и 4500 лв. разноски по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase