Снимка: архив, Булфото

Окръжният съд във Велико Търново постанови общината в старопрестолната ни столица да изплати 4550 лева обезщетение на семейството на малолетния Виктор К., който на 30 юли 2016 г. бил ухапан от бездомно куче в град Дебелец. Решението на магистратите е окончателно и е влязло в законна сила.

Преди близо година и половина детето, прибирайки се към дома, било последвано от няколко агресивни безстопанствени кучета, като едно от тях го нападнало и го ухапало в областта на лявата подбедрица. Кучето било голямо и без каишка на врата.

Детето се уплашило и със силно кървяща рана се прибрало в дома си. Родителите веднага го откарали в Спешното отделение във Велико Търново, където раната била обработена и поставена ваксина против тетанус. Наложило се да посети и Инфекциозно отделение, където била проведена ваксинация против бяс.

В резултат на ухапването детето преживяло болки и страдания, развило страх от кучета, притеснявало се да ходи само на училище. Наложило се и провеждането на консултация със психолог.

Ответникът по делото Община Велико Търново е оспорил предявения от родителите на пострадалото дете иск за 5750 лева с мотива, че не се установява безспорно, че ухапването е причинено от безстопанствено куче.

Назначената съдебно-психиатрична експертиза обаче показала, че симптомите в поведението и състоянието на детето предполагат, че травматичните му преживявания не са отзвучали и към момента са все още актуални и активни.

Затова магистратите осъждат община Велико Търново да заплати на семейството на пострадалия Виктор 4500 лв. неимуществени и 50 лв. имуществени вреди, както и сумата от 1167 лв., представляваща направени по делото разноски за държавна такса, възнаграждения за вещи лица и адвокатско възнаграждение.

Решението е обжалвано, но въззивната инстанция го е потвърдила и то вече е влязло в сила.
 

Коментари Напиши коментар

19

Jessy James

преди 4 години

Защо в Швейцария,Австрия,Германия,Франция и др. Европейски държави няма улични ***? Но и приютите за тях са празни, най много по 2-3 и то предимно загубени, след това стопаните им си ги прибират. Сещате ли се какво им се случва ако до 15 дни никой не ги потърси? А тука разни мух*ли и гом*н***ри ги оплакват, но за потърпевшите хора нито дума нали.

18

Цивилизацията

преди 4 години

До АнонименТук има няколко проблема:- защо има бездомни кучета ? Кой е виновен ... според мен общината !- Ако застреляш бездомно куче и т хванат ще ти вземат оръжието ... може и да те съдят !!!- Какво се е случило с това куче ? Вероятно нищо !!- Ако има справедливост а на практика няма в тази измекярска държава, съдиите да бъдат нахапани от кучета и след това да им изплатят по 4550 лева на всеки. Ако общината няма толкова пари със сигурност ще се намерят спонсори !!!!

17

Анонимен

преди 4 години

Много хубаво са ги осъдили. Но трябва да е от заплатите на общинарите. Преди много години и на мен ми се случи в студенстки град няколко изгладнели кучета ми се нахвърлиха в студена зимна вечер. Добре, че минаха две момчета и ми се притекоха на помощ. Едното куче буквално висеше на палтото ми. И досега ми е неприятно да си спомням....Имам куче сега, обаче си мисля , че румънският похват за решаване на проблема за една нощ се оказва по-добър от подържане на поколения мръзнещи, нещастни кучета.